
 

 

 

 
 

 

 

CALIFORNIA BOATER CARD INFORMATION 
 

Beginning January 1, 2018, operators of motorized 

vessels will be required to possess a California Boater 

Card.  See below for phase in information. 
 

COAST GUARD AUXILIARY classes meet the boater safety 

education requirement!  If you successfully completed the 

BOATING SKILLS & SEAMANSHIP or ABOUT BOATING 

SAFELY courses in 2015 through 2017, you have, or will have, 

satisfied the State requirement and will have six months (until 30 

June 2018) to apply for the Boater Card. 

 

Information from the California Department of Boating and 

Waterways: 
 

Q: What is a California Boater Card?  

A: The California Boater Card will show that its holder has successfully taken and 

passed a NASBLA/state approved boater safety education examination. Beginning Jan. 

1, 2018, California is phasing in by age the requirement that residents who operate a 

motorized recreational vessel on state waterways will be required to carry the 

California Boater Card. The card will be issued by the California State Parks Division 

of Boating and Waterways (DBW).  

 

Q: Where did the idea of a California Boater Card come from?  

A: Legislative bills requiring some form of boating education in the state have been 

authored over the years. On Sept. 18, 2014, Governor Edmund G. Brown, Jr. signed 

into law Senate Bill 941, which prohibits the operation of motorized vessels in 

California without a valid Boater Card developed and issued by DBW.  

 

Q: What are the benefits of taking a boater safety course?  

A: Not only is mandatory education the law, the California Boater Card Program 

promotes boating safety on our waterways. U. S. Coast Guard accident data show that 

states with some form of boating safety education have fewer accidents and fatalities 



 

 

than states without any boater education requirements. In 2015, 724 California 

recreational vessels were involved in reported accidents and 49 boaters died. More than 

232 boaters were injured in severity beyond first aid treatment. Only one of the boat 

operators involved in fatal accidents had taken an approved boating safety course. 

Increased numbers of boaters taking approved safety courses will benefit all California 

recreational boaters.  

 

Q: When can I apply for my California Boater Card and what will it cost?  

A: DBW plans to begin issuing the California Boater Cards prior to Jan. 1, 2018, 

implementation date. The Boater Card Technical Advisory Group anticipates that the 

cost of the card will be no more than $10. The lost card replacement fee will be no more 

than $5.  

 

Q: When will operators be required to have a Boater Card?  

A: The new requirement will begin on Jan. 1, 2018 for all persons 20 years of age and 

younger who operate a recreational motorized vessel on state waterways. On that date 

these boaters will be required to carry a boater card issued by DBW, unless they meet 

certain exemptions stated below.*  Each year after January 2018, a new age group will 

be added to those who are required to possess a valid card. By 2025, all persons who 

operate a motorized recreational vessel on California waters will be required to have 

one. Once issued, the card remains valid for a boat operator’s lifetime. California 

Harbors and Navigation Code Section 678.11(b) contains the following phase-in 

schedule based on operator age:  

• January 1, 2018 Persons 20 years of age or younger  

• January 1, 2019 Persons 25 years of age or younger  

• January 1, 2020 Persons 35 years of age or younger  

• January 1, 2021 Persons 40 years of age or younger  

• January 1, 2022 Persons 45 years of age or younger  

• January 1, 2023 Persons 50 years of age or younger  

• January 1, 2024 Persons 60 years of age or younger  

• January 1, 2025 All persons regardless of age  

 

*California age restrictions for operating a motorized vessel: According to California 

Harbors and Navigation Code Section 658.5, NO person under 16 years of age may 

operate a boat with a motor of more than 15 horsepower, except for a sailboat that does 

not exceed 30 feet in length or a dinghy used directly between a moored boat and the 

shore (or between two moored boats). The law allows children 12-15 years of age to 

operate boats with a motor of more than 15 horsepower or sailboats over 30 feet if 

supervised on board by an adult at least 18 years of age. Violating these provisions 

constitutes and infraction.  

 

Q: What courses will be approved to offer Boater Card exams, and how will I find 

them?  

A: Boating safety course providers must be NASBLA approved and be state-approved 

by DBW. Courses may be classroom, home study or online. The current list of 

approved courses can be found online at www.CaliforniaBoaterCard.com.  

http://www.californiaboatercard.com/


 

 

Q: How much time will it take to complete an approved boating safety course including 

the exam?  

A: Approved online courses run a minimum of three hours to complete. Classroom and 

home study courses vary in length, with most classes no more than eight hours.  

 

Q: Am I pre-qualified for a Boater Card if I have already taken a boater education 

course or will take one before 2018?  

A: DBW has determined that it will accept proof of passing a National Association of 

State Boating Law Administration (NASBLA) and California Division of Boating and 

Waterways approved-boater education course taken between Jan. 1, 2015 and Dec. 31, 

2017. Persons who have passed an approved examination during this timeframe will 

have six months from the effective January 1, 2018 implementation date to apply for 

their California Boater Card to receive the “grandfathering” exemption regardless of 

their age. Older courses may not include recent state or national changes to navigation 

law.  

 

Q: Who will be exempt from needing a Boater Card?  

A: According to California law the following persons will not be required to have a 

boater card to operate a motorized recreational vessel on California waterways when 

the requirements go into effect beginning in January 2018:  

• A person operating a rental vessel.  

• A person operating a vessel while under the direct supervision of a person 18 years 

of age or older who is in possession of a California Boater Card.  

• A person who is a resident of a state other than California who is temporarily 

operating a vessel in California for less than 60 days and meets the boating 

requirements, if any, of his/her state.  

• A person who is a resident of a country other than the United States who is temporarily 

operating a vessel in California for less than 90 days and meets the boating 

requirements, if any, of his/her country.  

• A person operating a vessel in an organized regatta or vessel race, or water ski race. 

• A person who is in possession of a current commercial fishing license.  

• A person who is in possession of a valid marine operator license, for the waters upon 

which the licensee is operating, issued by the US Coast Guard, or who is in possession 

of a valid certificate issued pursuant to the International Convention on Standards of 

Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers, 1978, as amended.  

• A person who has successfully completed a boating course approved by the 

Commission on Peace Officer Standards and Training.  

 

Q: Is there a fine for violating the requirement to carry a California Boater Card?  

A: Yes. A violation of this article (Harbors and Navigation Code Section 678.15) is an 

infraction. According to the person convicted of an infraction for a violation of this 

article shall be fined as follows:  

• For an initial conviction, by a fine of not more than $100.  

• For a second conviction, by a fine of not more than $250.  

• For a third or subsequent conviction, by a fine of not more $500.  



 

 

• A fine imposed on a vessel operator pursuant to subdivision (b) shall be waived, if 

the vessel operator provides proof that he or she had a valid vessel operator card at the 

time of the citation.  

• In addition to the fines imposed by subdivision (b), the court shall order a person 

convicted of violating this article to complete and pass a boating safety course approved 

by the division pursuant to Section 668.3.  

• If a person who is ordered to complete and pass a boating safety course pursuant to 

paragraph (1) is 18 years of age or younger, the court may require that person to obtain 

the consent of a parent or guardian to enroll in that course.  

• A person who has been ordered by a court to complete a boating safety course 

pursuant to paragraph (1) shall submit to the court proof of completion and passage of 

the course within seven months of the date of his or her conviction. The proof shall be 

in a form that has been approved by the division and that is capable of being submitted 

to the court or a state or local agency approved by the division through the US Postal 

Service or another certified means of transmission.  

 

Q: How did DBW determine the cost of the California Boater Card?  

A: Senate Bill 941 required DBW to establish and consult with a Technical Advisory 

Group (TAG) in determining the amount of fees imposed by the reasonable costs of the 

development, establishment and operation of the mandatory boating safety education 

program. 

 


